Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj http://www.pondus.do-prawie.ostroda.pl włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem http://www.tuentur.do-prawie.ostroda.pl mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do http://www.do-prawie.ostroda.pl zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Jiangsu_Dragons Johann_Rist Jan_Villerius Jose_Antonio_Diaz_"Chaquetón" José_María_Yáñez_Carrillo Liga_de_Abjasia Jorge_Torino Liga_BBVA_2013/14 Leucospermum_formosum Leticia_(nombre) José_Cavero_y_Salazar Kordofán_del_Sur Laverne_and_Shirley_and_Company Lafeuillade_en-Vézie Le_Marais_la-Chapelle Kabirwala Kramer_Tractores Khojayli Julia_Pachelo José_María_Sánchez-Silva José_de_Cáseda Liga_Argentina_de_Voleibol José_Vicente_Hernández_Fernández Jose_Campo_Castanón Jean-Baptiste_de_Secondat_de_Montesquieu Juan_Caramuel_Lobkowitz Lipoproteína_de_baja_densidad Limia_grossidens Jamal_Abdillah Lenguas_tenda Jorge_Daniel_Nunez José_García J.S._Bach Juan_Ignacio_Sánchez La_Joya_(Granada) Justin_Fashanu José_Coll_Vehi Lioux Juan_Duns_Escoto Joe_Lala Lenguas_aimaras Las_matemáticas_helenicas Leon_13 La_Espero Karl_von_Stein La_Nou_de_Bergueda_(Barcelona) Jayaraśi_Bhatta Janiá Joaquín_Rubio_y_Ors La_Luciernaga Kathleen_Mansfield_Beauchamp La_Dépêche_Du_Midi Ko_Ôtani Linga-sarira Liorac_sur_Louyre

html map