Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Colomers_(Gerona) Vesiana Aldo_Barbero Verano_(novela) Zanthoxylum_durifoliolum Colgadas Adelaida_(nombre) Abutilon_cysticarpum Contrato_Social Vargas_Díaz XX_Jornada_Mundial_de_la_Juventud_2005 Convallaria_stellifolia Acero_eléctrico Chateau_Salins Conchil_le-Temple Ciclos_de_Milankovich Zunga_(banador) Vicente_Lino_Ferrandiz_García Voluspá Acarichthys Aeropuerto_Juana_Azurduy_de_Padilla Zaguero_central Alberto_Santos-Dumont Cofradia_de_Nuestro_Padre_Jesus_Cautivo_de_la_Túnica_Blanca_y_Maria_Santisima_de_la_Trinidad_en_su_Mayor_Dolor_y_Desamparo_de_Martos_(Jaen) Ciprés_lloron Colonia_del_Sacramento Willi_Lippens William_Frederick_Wells Airco_DH.2 Zephyranthes_stenopetala Condado_de_Caltaxineta Accelerate_cancion Abraham_Zabludovsky_Kraveski Aglyptodactylus_madagascariensis Adoxia_mediocris Clase_Intrépida Abcisas Constitución_de_la_Republica_Española_de_1931 W_A_P_A Abadía_de_Santa_Maria_Laach Vallermosa Acuerdo_de_Karadorđevo Abadía_de_Fontfroide Actoes_IV Vino_pedro_ximénez Yibouti_en_los_Juegos_Olímpicos WP:LGR Adrien_Silva A_morir_(álbum) Zinovy_Petrovich_Rozhestvensky Condestables Condado_de_Aranda Chromis_pelloura Aguiluchos_de_Mexicali Ciudad_Tecnologica_de_Konza

html map