Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Atacama_large_millimeter_array Happy_Mondays Hernán_Godoy_Veliz Moneda_de_vellón Guillermo_Coll Anton_Arenski Minga_Guazu Haplochromis_graueri Aro_de_piston Hierba_del_colesterol I_Link Asclepias_plumieriifolia Higashiyama_(Kanazawa) Guillaume_de_Nogaret Auchenoglanis_occidentalis Historia_de_la_provincia_de_Burgos Autotel Autobuses_urbanos_de_Velez-Málaga Hernia_diafragmatica Hyperolius_picturatus Mollee_Gray Austria_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_1996 Monteynard Asno_zamorano Anahi_(álbum) Most_Wanted_Tour HMAS_Sydney_(1934) Monofonía Anneslia_tweedii Arroyo_Yumu_Yumu Mohamed_Elmoutaoikil Hermanos_y_detectives_(serie_de_television_de_Mexico) Aulnay_(Aube) Gyula_Illyés HRP-4C Awaous_melanocephalus Archaeodontosaurus Montañista Montesol_(historietista) Hervidor Harákmbut Hospital_de_Santa_Maria_Magdalena_(Cuellar) Modulo_(matemáticas) Héctor_García_Godoy Hypostomus_francisci Arpad_Élo Ariel_Levy_(escritora) Haroldo_Harefoot Idioma_malay Aves_canoras Ano_1486 Homero_Ávila_Silva Arana_de_rincon Idiomas_de_Escocia Moseley_Shoals

html map