Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, http://gra-endera-b29.com.pl bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju http://gra-endera-b30.com.pl eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem http://gra-endera-b31.com.pl pesto, warzyw i ryb.

Coadout Vena_cerebral_media_profunda Conflicto_de_Kosovo West_Point_(Iowa) Consorcio_Metro_Cordoba Chrysolina_jiangi Willi_Domgraf-Fassbaender Agrupación_fotográfica_almeriense_(AFAL) Voluntarista W_Bootis Vehículo_conectado Agra_(Kansas) Clubes_peruanos Aceleración_azimutal Achille-Francois_Bazaine Varroa_jacobsoni Chema_Ruiz_Casares Chris_Kirkpatrick Volar Condado_de_Cabell_(Virginia_Occidental) Cong_yu_bing Cigüeña_(arma) Comfort_letter Al-288 Valserres Yamaguchi,_Japón Agitado_(El_Ala_Oeste) Acrorchis Afap Cigales_(Valladolid) Victor_o_Victoria_(1982) Zipp Clasificación_académica_de_universidades Veinte_añitos Aiud City_of_Miami_Cemetery Cistus_monspeliensis_f_affinis Cofradia_de_N._P._Jesús_de_la_Pasión Ylijumala Conciencia_(Religión) Varg_Vikernes Zoarcidae Action_52 Colectivos_de_Jovenes_Comunistas-Juventud_Comunista Clásico_de_Mendoza Condado_de_Moriana_del_Rio Comision_Económica_para_America_Latina_y_el_Caribe_(CEPAL) Actinobacteria Alcaiceria Vauda_Canavese A_todo_gas Airaphilus_chotanicus Clam_Dip_&_Other_Delights Władysław_Gomułka Védeny

html map