Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Camila_Peretti Campeonato_de_los_Países_Bajos_de_ciclismo_en_ruta Babilonios Cedar_Grove_(Nuevo_México) Back_To_Life Bajalenguas Blanquefort Cantón_(heraldica) CFM56-3 Cerro_Pan_de_Azúcar_(Santa_Cruz) Carlo_Carra Battlefield_3 Caucalis_infesta_var._neglecta Años_1740 Brooks_Bollinger Baton_Rouge,_Louisiana Campeonato_mundial_de_piragüismo_de_2006 Béisbol_finés Cabello Biografiar Casa_regia Cardiomiopatía_alcohólica Barrio_de_Juan_de_la_Cierva Bruce_Murray Calfucura Batalla_de_Al_Qawalish Boca_de_Huergano Ben_Gurión Buphonida_submarginata Bajo_caracoles Boya_(galardón) Bandera_de_XI_Region_Aysen_del_General_Carlos_Ibanez_del_Campo Canón_Anti-Tanque_Tipo_1_37_mm Brogden_(Carolina_del_Norte) Chapote Carex_orthocaula Békés_(condado) Blanca_Nunez_de_Lara Brokencyde BASF Bicho_de_luz Baños_de_la_Reina_(Celin) Begonia_acrensis Batalla_del_rio_lys Begonia_sect._Enita Canal_Irtish-Karagandá Bonafousia Catedral_de_San_Cristóbal_de_La_Laguna Batalla_de_Terceira Cendea_de_Ansoain Bathyraja_meridionalis Chancho_en_piedra Campo_de_concentración_de_Sachsenhausen Biron_(Dordoña) Bromus_heterophyllus

html map