Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Tel_Aviv_Yafo TAF Tom_Clancy's_Rainbow_Six:_Vegas Silvanus_nigrans Serge_Alexandre_Stavisky Toño_Jubera San_Bartolo_(Totonicapan) Saint-Péran The_Enchanted_Pig Senorio_de_Molina-Alto_Tajo San_Carlos_(República_Dominicana) Teoría_del_valor_del_trabajo Tech_1_Racing Sthenurus Sindrome_de_dolor_patelofemoral Torre_de_San_Cristobal Tira_y_afloja_en_los_Juegos_Olimpicos_de_París_1900 Santa_Maria_de_Guia_de_Gran_Canaria_(Las_Palmas) Submarino_portaaviones Siunco Soricomorfos Sublevacion_de_la_Escuadra_de_Chile Teatro_Nokia Salvia_mollissima Sol_de_mar Sony Thomas_Reginald_St._Johnston Senecio_crassifolius Sistema_Metropolitano_de_Transito_de_San_Diego Tomás_de_Acosta_y_Hurtado_de_Mendoza The_Van_Pelt Santa_Maria_Nuova Subaru_Technica_International Tente_Sánchez Stenostoma_cossyrense Tis Tek T_T_M. Tonelada_equivalente_de_petroleo Stamford_(Texas) Toñi_Moreno Saint_André-le-Coq Septaleurodicus_mexicanus Tangara_meyerdeschauenseei Sumaca_Santísima_Trinidad Teemu_Pukki São_José_da_Vitória Sonata_para_piano_nº2_(Chopin) Tim_Robbins Scio_(Oregon) Torneo_de_New_Haven_2012 Sigo_atrevido The_Best_of_L'Arc_en_Ciel_1994-1998 TGC Solenostomataceae

html map