Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Balago_(banda) Bus-la-Mesiere Cayo_Caimán_Grande Castagnole_delle_Lanze Beta-endorfina Boleta_bancaria_de_garantía Bera_/_Vera_de_Bidasoa Boris_Rodolfo_Izaguirre_Lobo Caudete_de_las_Fuentes Azucena_maritima Centro_Financiero_Gigante Bakeriella Candiles_Uriangato Casino_Enjoy_Vina_del_Mar Cabo_Quejo Casa_de_munecas Capítulos_de_True_Jackson,_VP Ceanothus_levigatus Caso_Bernales C-232 Blood_Red_Shoes Cessna_CitationJet Carne_ahumada CNaPS_Sports Cenestesia Central_termica_de_Escucha Boldea_boldus Beulah_Valley Boktai_2:_Solar_Boy_Django Cartografía_historica Braulio_Rodríguez_Plaza Brenal Biblioteca_de_la_Universidad_de_Cordoba Biophytum_dendroides Bernardino_de_Sahagun Calheta_(Acores_-_freguesia) Cantalucia CD_Elá_Nguema Cerro_de_Potosí Calle_105_Este_(linea_Canarsie) CEIAF Cazals Campeonato_Mundial_de_Waterpolo_Masculino_de_1998 Baía_das_Pombas Capsella_longirostris Batalla_de_penco Aýna Bruce_Flowers Bandas_emergentes_en_Colombia Castillo_de_Madrona Cerro_Muriano Bret_hart Casas_de_Bárcena Carl_Barat_(músico) Cereus_greggii

html map