Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Esteban_Arce_(provincia) Escudo_de_Baréin El_Quebrachal Espárrago_zarcero Enrique_iii_de_castilla Eduard_Munch Fossa_(género) El_brindis Elecciones_estatales_de_Nuevo_Leon_de_1985 Filologa Esperanza_Macarena_de_Madrid Erupcion_del_Monte_Santa_Helena_en_1980 Flor_de_angel Edson_Cholbi_Nascimento Eleonora_Rossi_Drago Eryngium_huteri Faloodeh Falange_macedonia Episodios_de_Goosebumps Ermita_de_Santa_Bárbara_(Soria) Euptera_mirifica Ermita_de_san_gregorio Francisco_Noguerol Esula_aleppica Emily_Greene_Balch Entre_las_dos_orillas_corre_el_río Elimia_vanuxemiana Esteron Emilia_(desambiguacion) Efecto_coanda Festuca_burnatii Fenriz Escultismo_en_uruguay Force_Majeure Emiliano_Diaz_(futbolista) Fachada_del_Obradoiro Forman Elecciones_de_Poitou-Charentes_(2004) Fernando_Höck El_Vals_de_Primavera Efecto_Moessbauer Emma_Gaala Estacion_Santo_Tomas Football_Club_Hradec_Králové Empezar_desde_cero_(album) Excoecaria_biglandulosa_var_clausseniana Enrique_Arriagada Francisco_Javier_de_Cespedes Escalidoforos Eudynamys_scolopacea_melanorhyncha Epopterus_rubiginosus Frank_De_Vol Francina_Armengol_Socias Entomyzon_cyanotis Estudio_Op_10_n_12

html map