Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Lista_de_capítulos_de_Sailor_Moon Lafayette,_Indiana José_Suárez_(actor_mexicano) Jessica_Williams Jean_Slater Krasni_Dagestan Lengua_andoa_shimigae Jaraiz_de_la_Vera_(Caceres) Laboratorio_nacional_Brookhaven_(Nueva_York) Kummel Limasol Islam_Shah_Suri Lengua_natural Lago_Lanalhue José_María_Plácido_Caamano Jorge_Pedraza_Salinas Lenguajes_de_programacion_con_tipos_dinamicos Jeans_12_años Leche_malteada La_Pedrera_(Gijon) Le_Peuple_(Bruselas) Inversión_extranjera_directa Kurixalus_idiootocus Istvan_Tomorkény Julien_Gourdel La_ricahembra Jesús_de_Nazaret_(miniserie_de_1977) José_Carlos_María_Abascal_Carranza Jain_(Cantabria) Juan_Carlos_Chávez Lago_Onega JMFH Jardín_de_Kenroku Jardin_Botanico_Octavio_Velarde_Nunez Jose_Miguel_Arístegui_Arostegui José_Guardiola_(actor) Lamont_Strothers Jaroslav_Pospišil Kalidiopsis Justin_Meldal-Johnsen Las_barranquillas Juego_de_pelota_Mesoamericano Kitsune LPF_Apertura_2012 Jesús_Mercado Lista_de_formulas_empiricas_en_hidráulica Liga_de_la_India Isla_de_Frisia Javier_Jaramillo Laix Lago_de_Atitlán Instituto_Perimeter_de_Física_Teórica Las_noticias_de_las_2 José_Ignacio_García_Lapido Ivan_Asen_II_de_Bulgaria

html map