Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Rob_McElhenney Rio_Tom Gaṅgā Reynolds_(Indiana) Germanos_nórdicos Robert_William_Holley Río_Neretva University_of_Texas Tres_principios_del_pueblo Rio_Porce Iglesia_de_San_Pablo_(Zaragoza) Rhynchocyon_udzungwensis Gines_Ganga_Tremino Fábrica_de_ametralladoras_de_Kovrov Galactic_Battlegrounds Uljana_Semjonova Rondeletia_spinosa Uladech Imagine:_John_Lennon_(álbum) VLEGA_Gaucho Iglesia_de_San_Julián_(Castilseco) GJ_776 Ricardo_Lopez_Tugendhat Trofeo_Ramon_Losada Trichocoryne Ubora_Commercial_Tower Uropoda_imadatei Trigonachras Reino_de_Finlandia_(1918) Rosalinda_(satélite) Trinoda_necessitas Robert_Magny_Laneuville_a_Remy Unificacion_de_Normativas_Españolas Municipio_de_Belle_Plaine_(Kansas) Trimetilpentano Río_Abejón Río_Arriba_(Vega_Baja,_Puerto_Rico) Romanico_pleno Ulises_Humala Robotech:_La_película Ultracentrifugación Relacion_de_las_cosas_de_Yucatán Trébol_de_prados_purpúreas Río_Bélaya_(Kubán) G.E.M. Ingeniería_en_sistemas_de_información Turabo_(Caguas) Iglesia_de_San_Pedro_Apostol_(Blancas) Rhamnoneuron Saane-Saint-Just Ricardo_Martinez_Rico Inmaculada_Concepcion_de_María GAP_(empresa) Romeo_Gavioli Relación_(literatura)

html map