Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Víctor_Amadeo_I Xenacanthida Charles_Arbuthnot Vinático Vladímir_Korolenko Aeropuerto_Internacional_de_Cardiff Cinnamon_Chasers Ackerville_(Alabama) Cincalco Villazopeque_(Burgos) Windham_(Ohio) Alan_Kendall Winlock_(Washington) Acta_de_la_reunión Condado_de_Ransom_(Dakota_del_Norte) Villa_San_Martín_(San_Juan) Zonitis_straminea Villarino_Tras_la_Sierra Vandalia_(Míchigan) Chrysomantis_girardi Zahína Ciclo_de_Pedro_de_Urdemales Condado_de_Washington_(Oregon) Condado_de_La_Revilla Concepción_Huista Alboreca Yakin_Byoutou Christian_Knaut Yū_Aida Cloasma ATR Aeropuerto_Internacional_de_Arad Vicente_Calvo_Acacio Vamaná-purana Chateau_Latour-Martillac White_Deer_(Texas) Africano_Quinto_Fabio_Máximo ATEL Christopher_C._Kraft Wyomia_Tyus Adrian_Gustavo_Giampietri Conferencia_de_Postdam Comisión_Permanente_de_Agricultura,_Silvicultura_y_Desarrollo_Regional_en_Chile Civitella_d'Agliano Abu_Sufyan_ibn_Harb Coaching_Estructural Comarca_de_Montanchez Club_Atletico_Villa_Teresa Condado_de_Orleans_(Vermont) Compañía_de_los_Caminos_de_Hierro_del_Sur_de_España Adolph_Wagner XHAMO-TV Albahaca_de_culebra Acambaro_(ciudad) Wallpaper

html map