Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cd._Jiménez Cairn_anular Castillo_de_San_Cristobal_(Espana) Carlos_Victoria Carrillo_(Cuba) Begamganj Bahía_de_Babitonga Beihan Censo_a_primeras_cepas Canovas_(Episodio_nacional) Biblioteca_Nacional_de_España Cañaeja Baños_arabes_de_Ferreira Až_prijde_kocour Bodffordd Calle_149–Grand_Concourse_(línea_White_Plains_Road) Cannabis_(psicotropo) CV-37 Caryothraustes Boruja Cambiadores_de_calor Canón_del_Antilope Carlos_Jara_Saguier Central_City_(Illinois) Bình_Dương_FC Brooksville_(Maine) Berenjena_de_almagro Carlos_Ponce Carl_Gotthard_Langhans Bignonia_unguis-cati_var_gracilis Cesar_Portillo_de_la_Luz Campeonato_mundial_de_gimnasia_de_1994 Catalpa_bignonioides_f._koehnei Casas_Torreadas_del_Alto_Aragon_(Huesca) Breza_colorá Camélidos Bad_Essen Buque_de_Arte Católica_Romana Cerro_Cienaga_Grande Batalla_de_Sedan Batalla_de_mocopulli Castrocontrigo Bolsa_de_Johannesburgo Bazar_de_las_especias_estambul Beira_litoral Cerdo_doméstico Catón_el_Menor Carl_Michael_Yastrzemski Carlos_Cisternas Better_Than_You_(canción_de_Conor_Maynard) Bobby_Helms Buenos_dias,_América Bahía_Koliúchinskaya Betty_La_Fea

html map