Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

París-Roubaix_1960 Petar_Kočić Myotomys_sloggetti Palacio_Incaico_de_La_Puerta NGC_427 PNM Odiseo Placa_farallon Pokemon_Diamante,_Perla_y_Platino_La_Película:_Hacia_la_superación_del_Espacio-Tiempo Omastar Ogimi,_Okinawa Passiflora_tetradena Ophiacodon Planos_horizontales Məmməd_Səid_Ordubadi Nirnaeth_Arnoediad On_The_Ride Neocatólicos Pharbitis PR_JC Pagondas Ole-Olé Nucleolo Pontoon_Beach_(Illinois) Perlas_de_éter Neuquén_(río) Pico_Bonito_(Parque_Nacional) Natacion_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_1908 Policia_armada Portabrocas Panthera_tigris Parque_Natural_de_las_Fuentes_del_Narcea_y_del_Ibias Peroxiácido Parkhead Natascha_Kampush Pierre_Aubert México_americano Orquesta_Estatal_de_Berlin Pedro_Ramón_Núñez Posguerra_(España) Periodo_Kamakura Mystacoleucus_marginatus Pascual_de_Liñán Neobisium_lulense Plutarco_Haza Pedro_Maria_López_y_Martínez Olemps Nómades Piloto-Cosmonauta_de_la_Unión_Soviética Neoathyreus_apiculatus Pepe_D'Elia Omega-3 PBDE Potamotrygon_ocellata Oh_Sister

html map