Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Un_amour_à_taire Municipio_de_Dixon_(condado_de_Preble,_Ohio) Rio_Barka Municipio_de_Wayne_(condado_de_Allen,_Indiana) Galerías_comerciales Municipio_de_Osage_(condado_de_Laclede,_Misuri) Imperial_Air_Cargo Rorik_de_Dorestad Municipio_de_Bennington_(condado_de_Morrow,_Ohio) Municipio_de_Salt_Springs_(condado_de_Randolph,_Misuri) República_Dominicana_en_los_Juegos_Olímpicos Gabriel_Calzada Renier_Vázquez_Igarza Rueda_(baile) Ucede Roble_negro_del_Este Friedrich_gottlieb_bartling Rockford_(Iowa) Río_Ibáñez Fuente_de_Diana_cazadora_(Ciudad_de_México) Trio_Lodzko_Chojnowskie Tú_y_yo_(album) Galium_viridulum Indianapolis_500 Municipio_de_Verdon_(condado_de_Aitkin,_Minnesota) Municipio_de_Logan_(condado_de_Auglaize,_Ohio) General_Jose_Eduvigis_Díaz_(Neembucú) Iglesia_de_San_Cosme_y_San_Damian_(Encío) Universidad_de_Groningen Ruin_(álbum) Imperio_Incaico Iglesia_de_San_Juan_Bautista_(Salamanca) Impacto_Ambiental_Potencial Municipio_de_Petersburg_(Dakota_del_Norte) Gayo_Marcio_Fígulo_(cónsul_64_a._C.) Troxochrota Iglesia_de_Santa_Maria_la_Mayor_(Vélez_Málaga) Tāʾ_marbuta Fuerza_Aerea_de_Singapur G.O.E. Robert_Cecil-Gascoyne_tercer_marqués_de_Salisbury G117_B15A S_L.Endlicher Rodolfo_Almirón Franz_Welser_Möst U_1175 Unidad_de_Informacion_y_Análisis Municipio_de_Mountain_Home_(Arkansas) Futbolista_del_Ano_en_Oceania U._E._S. Tõrva Ignacio_Duarte_y_Quiroz Geografía_(single) Municipio_de_Dows_(Dakota_del_Norte) Fully_Integrated_Robotized_Engine

html map