Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.decori.na-polityka.jaworzno.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.homo.na-polityka.jaworzno.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.jacta.na-polityka.jaworzno.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Gestión_de_servicios_de_TI Immortal_Blood Municipio_de_Cambria_(Dakota_del_Sur) Romà_Bas Twice-Told_Tales Friday_Harbor_(Washington) Tyge_W._Bocher Municipio_San_Gerónimo_de_Guayabal_(Guárico_Venezuela) Georges_Johin Universidad_de_Loyola_Chicago Ronabia Ginebra_(instrumento_tradicional_castellano) VH1_Uno Twilight_(película) Rudolf_Frass Ricard_Fornesa_Ribó Rosa_'Wife_of_Bath' Revolucion_Social_Española_de_1936 Inmalthodes_brunneus Iglesia_Ortodoxa_Rusa_de_la_Santisima_Trinidad Indo_Europeos Municipio_de_Troy_(Dakota_del_Norte) Urochloa_maxima_var._trichoglumis Téllez_Girón Tylochromis_intermedius Resolución_963_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas Urticaria_acuagénica Municipio_de_Colon_(Querétaro) Tălmaciu Tres_leyes_de_la_robótica Municipio_de_Girard_(condado_de_Branch,_Michigan) Roxana_(Illinois) Régnié_Durette Gian_Carlos_Duenas Rich_Laurel Trichochrysea_grisea Reserva_estatal_de_Gobustán Up_(universidad) Relaciones_Topográficas_de_Felipe_II Glacidorbis_pedderi Incidente_de_Ōtsu Rosario_(_Mayagüez) Turismo_en_san_juan Robbairea Fíodor_Golovin Rolla_Seshagiri_Rao Troccoli Iglesia_de_San_Pedro_(Beleña_de_Sorbe) Tu-107 Relaciones_Espana-Italia Universidad_de_Pau_y_Pays_de_l'Adour Relacion Municipio_de_Yates_(condado_de_Lake,_Míchigan) Indigenas_en_Nueva_Espana UCK

html map