Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Geotrygon Union_Sindical_Independiente_de_Trabajadores-Empleados_Públicos Fulöp_Lenard Relaciones_de_Cardano Roberto_"Tapatío"_Mendez Turvaśa Tucupita Giorgio_Ferrini Municipio_de_Higgins Ruta_Provincial_47_(Buenos_Aires) Georges_leclanche Franz_Oppenheimer SSE4.2 Gabriel_Tellez Rio_Aiyuva Gastronomia_de_Bélgica Revolucion_cultural_china Iman_islámico GSh-30 Trimma_sanguinellus Uroobovella_vietnamensis Indre_et-Loire Ricardo_Cavas University_of_Manchester Glawackus Universidad_de_San_Luis Trigo_blanco SKNV Resolución_3379 Ruptura_de_simetria_instantanea Requisito_(sistemas) Glipostenoda_monostrigosa Turing-computable Gabriel_ruiz_de_lope_chorro GoRangers Frente_de_Trabajo_Alemán Municipio_Bolivar_(Falcón) Rumba_(Revista) Retablo_de_Santiago_(Catedral_de_Segovia) German_Becker Municipio_de_Savannah_(condado_de_Becker,_Minnesota) Globos_de_Oro_1944 Religiosidad Municipio_de_Padilla_(Tamaulipas) Roberto_Jorge_Santoro Rio_Sarre Utopias-Nuestra_Bandera Trifolium_duodecimnerve Municipio_de_Seward Rosieres-en-Santerre Fujisawa_Hosai Troquín Glibc Gastrotheca_angustifrons Gianciotto_Malatesta

html map