Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Prime_Ministers Programa_computacional MPPJ_Selangor_FC Mesenterio Marshall_Flinkman Ludopatia Rana_amurensis Primrose_(Alaska) Maoz Puente_de_Montanana Mil_nubes_de_paz_cercan_el_cielo_amor_jamas_acabarás_de_ser_amor Marcus_Kennedy Procompsognathidae Pîtres Ramon_I_de_Pallars_y_Ribagorza Punzocortante Mattawana_(Pensilvania) Manuel_Ortega_Ocaña María_Carolina_de_Austria Maronesa_(raza_bovina) Region_del_Norte_Grande_Argentino Loue Real_Madrid_Sección_de_Fútbol_Sala Raíz_fulcrante Pseudomicrocara_megarhynchos Mandamarri Lucio_Papirio_Craso Melochia_arenosa Publio_Valerio_Publícola_(cónsul_352_a._C.) Lockheed_A-12 Ramon_Alva_de_la_Canal Megachernes_barbatus Punta_los_Abades Maximiliano_Moralez Martín_López_Cisneros Mancomunidad_de_San_Marcos Gonzalo_Coelho Proceso_de_absorción_de_nutrientes_en_la_digestión Regnière-Écluse Prelà Mesobius_antipodum Región_Integrada_de_Desarrollo_del_DF_y_Entorno Llíria_(Valencia) Poterium_sanguisorba_var._glaucum MC_130_Combat_Talon Registro_vocal McCoy_McLemore Live_at_Brixton_Academy_(Motörhead) Gota_de_sangre Real_orden_noruega_de_san_olaf Mauro_Donoso Marco_Pérez María_Gustafson Puerto_Santander_(Norte_de_Santander) Presa_de_aixola

html map