Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Campo_del_Sequiol Caretta Cerro_Tres_Candú Candelon Bendamustina Boeing_F_A-18_Hornet Cementerio_de_la_Florida Burgdorf_(Berna) Century_City_Los_Angeles,_California Bergholz_(Ohio) Cerenkov Chamaefilix_trichomanes Chabrias Bandera_de_Casanare Batalla_de_Lyngør Bomba_termobarica Castrillon Central_Hidroelectrica_Cerrón_Grande Carretera_M-501/CL-501 Brie_(region) Bambusa_fauriei Campeonato_Brasileño_de_2009 Bowser_Junior Calice_Ligure Champneuville Cementos_Hontoria Bertoldo_IV_de_Merania Bosnia_y_Herzegovina_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovisión Caudillo Bayview-Montalvin CD_Motrico Cactuslandia Centropyge_abei Bunny_wailer Bellermannia Batalla_del_Moscová Castillo_de_Arolsen Basilica_de_San_Denis Canal_Cadiz_Television Carolina_María_de_Habsburgo Bourg_de_Sirod Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1953 Carlos_V_de_Napoles Bonnefond Cape_Town Cephalantheropsis Carlos_Chandia Calendula_suffruticosa_subsp._gussonii Catedral_de_Frisinga Caino_blanco Año_1912 Cephaloleia_uhmanni Batalla_de_los_Castillejos Bramha CIAT_(Centro_Interamericano_de_Administraciones_Tributarias)

html map