Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Argo_(película) Harun_Erdenay Idioma_tuyuca Habla_de_El_Rebollar Mocho-Choshuenco Mortadelo_y_Filemón_-_La_historia_de_Mortadelo_y_Filemón Guemes_(Washington) Andrea_D'Odorico Apus_(ave) Avenida_inca_garcilaso_de_la_vega Asbecesta_nigropalpa Montbron Asoc Andres_Cascioli Assur_etil-ilani Guerra_Turco-Veneciana_(1499-1503) Andrés_Gonzalez_Diaz Humiliores Guerreros_Kull Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayrá_Itatín,_Tape,_Paraná,_Uruguay_y_Guaycurú Arnoldo_Vizcaíno Hermógenes_Pérez_de_Arce Andrés_calamaro Ano_478_adC Anne_Geneviève_de_Borbon_Conde Morêtel_de-Mailles Half_Life_Opposing_Force Moto_Psycho Huetor-Vega Asociación_de_Football_Amateurs_y_Profesionales Monarquías_feudales Monte_Hibok-Hibok Mini Hoplosternum_punctatum Gruppe_47 Asociación_de_Fútbol_de_Escocia Historia_de_O_(pelicula) Gueto_de_Brest Hans_Erich_Salkowski Axayácatl_(insecto) Mira_(cantón) Avajan Atari_portfolio Antonio_Rubinos_Perez Hidroeléctrica_Espanola Andryala_bourgeaui Apostol_Simón Artemisia_forwoodii_var._calvens Aulnois_en-Perthois Arevalillo_(desambiguacion) Monjes_dominicos Ibiza Avenella_flexuosa_subsp._flexuosa Hylamorpha_elegans Mistral_(viento)

html map