Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Two_Step Tydewwi Retratos_de_una_obsesion Murciélago_cola_de_ratón_de_Peale Triunfo_(Espana) Royere-de-Vassiviere Municipio_de_Oak_(condado_de_Smith,_Kansas) Gloria_Amparo_Galeano_Garcés Gato_persa Uranium-238 Municipio_de_Roja Robert_W_Fogel Iglesia_Ortodoxa_de_Estonia Tripulacion_de_la_Expedicion_Imperial_Trans_Antartica Gaúlla Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_las_Nieves_(Miravete_de_la_Sierra) Municipio_de_Emerald_(condado_de_Paulding,_Ohio) República_de_las_Islas_Fiyi Urroz-Villa_(Navarra) VIII_legislatura_de_Espana Municipio_de_East_Alma_(Dakota_del_Norte) Gestion_de_configuracion Roveredo Rio_do_esteiro Rochefort-Montagne Musculo_triangular_de_los_labios Un_trago_antes_de_la_guerra Tábara_(Zamora) Rio_Vazhka Río_Jandula_(Jaén) Union_des_citoyens_et_des_citoyennes_de_l'Île_de_Montréal Frase_(musica) Tristan_Achával_Rodríguez Franz-Paul_Decker UCL_2010-11 Fusion_de_gastronomias Ugni_blanc Ritos_de_iniciacion Rio_Santa_Rosa_(Río_Grande_do_Sul) Municipio_de_Warren_(condado_de_Warren,_Indiana) Galo_Moribundo SMS_Prinz_Heinrich Rennera Ron_Paul_Institute_for_Peace_and_Prosperity Triceratops_(banda) Geopelia_cuneata Municipio_de_Woodside Republica_Parlamentaria_(Chile) Ginés_Ramon_García_Beltrán Tunnel_of_Love_Express_Tour Frugeria Frá_dauða_Sinfjotla Munomer_del_Peco_(Avila) Union_Hill,_Condado_de_Surry_(Carolina_del_Norte) Gensac_(Gironda)

html map