Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bombarda_(instrumento_musical) Batalla_de_Los_Gelves Carex_oranensis Cephaloleia_puncticollis Ceroctis_gilbertae Baltasar_(rey_mago) Carlos_Vera_(periodista) Canamo Bắc_Kan Campeonato_de_España_de_Ciclismo_en_Ruta_1996 Cattleya_mossiae Blayais Blanca_Manchón Bánh_bao Caldelas_de_Tuy Celestino_Carnalla Burlingame_(California) Catedral_de_Elgin Caturix Batalla_de_yellow_ford Brackish Berna_(ciudad) Casa_consistorial_de_Algeciras Batalla_de_Stralsund Boghé Cesare_Bonizzi Bollullos_del_Condado Cal_y_canto Cementerio_(Ciudad_Abierta) Canton_de_Vitrey-sur-Mance Carl_Gottlieb Biblioteca_Wren Cataratas_Pagsanjan ByeAlex Bengy_sur_craon Casiano_Alguacil Calderón_de_la_Barca B._Rodriguez_La_Cave,_S._A Bárcabo Banco_Central_de_Japón Canada_grande Borat! Brahmarsi Azzeddine_Lagab Caucaso_occidental Chamartín_(Avila) Celtis_spinosissima Bolsa_de_Valores_de_Nueva_York Castro_de_Pena_Monuz Carta_de_Derechos_Fundamentales_de_la_Unión_Europea Cairn_de_Clava Best_Friends_(cancion_de_Raven-Symone) Balay Boldumsaz Bronce_de_Botorrita_o_Contrebia

html map