Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Larrion Juan_Fajardo_y_Entenza Ismael_Vicuna_Subercaseaux Isla_Apolima Inés_Saavedra Jorma_Korhonen Lambretta Javier_Bengoetxea Laud_espanol Judias_a_lo_tio_Lucas Kaganato Ladrón_de_julios Leberm._Eur. Jose_Manuel_Estrada_(periodista) Las_grandes_aguas Jayarasi_Bhatta Limón_del_Peru Linaje_de_Rodrigo_Díaz_el_Campeador Kegeyli Lilium_villosum Julio_Penedo_Iglesias Ipomoea_acuminata Jesús_Lorono La_vamos_a_liar!! La_Victoria_de_Wellington Iudhisthira Jean_Cyril_Spinetta Las_rozas_de_valdearroyo Knapsack Lagnes Jamison_City José_Joaquin_Beltran Javier_Baron Jiron_Amazonas Juan_II_de_Beirut Jesus_de_la_Peña_Santiago_Rego Kakuto Jendouba_Sport José_Ramos_(futbolista) Jose_Ramon_Lorenzo_Franco La_Montana_(La_Cordillera) Liga_de_beisbol_de_Panama Islas_de_la_Púrpura Junussov Joaquín_Mir_i_Trinxet Les_Valls_de_Valira La_Tumba_(novela) Jean_Douvenger Le_Vite_de'_piu_eccellenti_architetti,_pittori_et_scultori_italiani Joaquín_Zamacois Jaime_Del_Valle Jose_Manuel_Fernández_García Jorge_Vilches José_Angel_Pardines_Arcay Isabel_Guerra

html map