Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.monente.na-podniesc.turek.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.ordinem.na-podniesc.turek.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.saecla.na-podniesc.turek.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estandarte_del_Príncipe_de_Asturias Eusebi_Corominas Festival_aéreo_de_Farnborough Elionurus_candidus Elena_Quinteros Estación_de_Reggio_Emilia_AV Escuela_monástica_de_Auxerre Exile_on_Main_St Folia_Orchidacea._Ada Eduardo_Juliá_Martínez Escudo_de_la_provincia_de_granada Encuentro_(canal_de_television) Entomofila Extremera Foraminiferos_bentonicos Eloeophila El_trono_de_jade Faxafloi El_Castillejo_de_Nívar_y_Güevejar Fagus_latifolia Extracción_liquido_líquido Equipos_ciclistas_espanoles_2004 Eubalaena_australis Energía_libre El_trompetista Francisco_de_borja_y_poyo Estatuto_de_autonomia_de_Aragon_de_1982 Elecciones_generales_de_España_de_1979 Eduardo_Alonso_Alvarez Francisco_Macia Estacion_de_Batán Esteban_el_postumo_de_Hungría Euglenas Enrique_Pichon_Rivière Federación_Mundial_Hindú Fernandez_Viola Fernando_II_de_Nápoles Elecciones_federales_de_Australia_de_1987 Estacion_General_Alvaro_Barros Facultad_de_Ciencias_Jurídicas_y_Sociales_(UNLP) Elección_Federal_Parlamentaria_Alemana_de_2005 Fiesta_de_la_Corvina Francisco_Javier_Mariátegui Estación_Dr._Ricardo_Levene Estación_de_Soto_del_Real Fleury_la-Montagne FK_Metalurg_Donetsk Exposicion_Universal_de_Barcelona Eutatus Faustino_Menéndez_Pidal_de_Navascués Escritor_fantasma Eon_Hadeico El_Oprimido Francisco_Oviedo Estrella_RR_Lyrae

html map