Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Araceli_Gilbert Hesselø Augusto_Carlos_Teixeira_de_Aragão Mitologia Hycleus_stellenboschiana Arquidiocesis_de_Popayán HMHS_Britannic Moustier_Ventadour Hymenocallis_speciosa_var._angustifolia Arthur_Lehning Hack//Liminality Hermandad_de_Nuestro_Padre_Jesús_de_la_Caída_y_María_Santísima_de_la_Amargura_de_Úbeda_(Jaen) Guillermo_Cañedo_de_la_Bárcena Mordella_brachyura_obscurata Howard_County_Department_of_Education Morbid_Angel Arrabal Ast_(alternativa_sindical_de_trabajadores) Monixus Asociacion_para_la_organización_de_ferias_y_certamenes_discográficos Monasterio_de_Santa_Cecilia_d'Elins Augusto_César_Leal_Angulo Andrew_G._Vajna Morfología_del_fruto Aulacophora_flavescens Arno_(lancha) Arrayán_de_Santiago Heterolobivia Hadrolaelia_tenebrosa Hemiarius_verrucosus Harold_Clifford_Keel Arundo_neglecta ISP_(internet) Molecular_Disruption_Device Antonio_Rincon Asterix_el_Galo:_Asterix_en_Córcega Antoni_Martí_Petit Arkadi_(monasterio) Asistencia_técnica Mision_de_Nuestra_Senora_de_los_Dolores_de_Chilla Hoatzín Autoridad_monetaria_de_hong_kong Guerra_de_sucesion_espanola Huargo_(Cancion_de_hielo_y_fuego) Atacante Hyphessobrycon_otrynus Historia_de_un_sueño Héctor_Aldea Guillermo_el_Bastardo Helia_arborea Guerreros_FC_de_Hermosillo Mordellistena_aureomicans Montanas_Azules Annona_humboldtiana Monceau_le_Neuf-et-Faucouzy

html map