Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Instituts_-_Templers Kapidhvaja Leon_brenero Jardin_de_Plantas_Medicinales,_Facultad_de_Farmacia_de_la_Universidad_de_Kobe Jens_Clausen Juan_Alonso_Pérez_de_Guzmán_y_Pérez_de_Guzmán_(1503-1558) Laguna_de_la_Ratosa Ken_Ishikawa Leporellus_vittatus Lazarus_von_Schwendi Lampenberg Iran-gate Linea_3_(EMT_Madrid) Julian_Ayesta Jose_de_la_Cruz_Benitez Isla_Ataúd Jose_Antonio_Pavon_y_Jiménez Le_Crouais La_Source Leptoglottis Jack_Russell_Terrier Kirillovka_(Raión_de_Kodyma) Juan_Gutierrez Kabutops Lapa_de_bueyes Laguna_salada_de_chiprana Liga_Mayor_de_Fútbol_de_Maldonado Invasion_europea_de_America Juan_Carlos_Segovia La_Chicharra_(serie_de_televisión) Juan_Bartolí_Figueras Juan_José_Garcia Jean_Favier Jordi_Jané_i_Guasch Kotetsu_Hagane José_Ramon_Bas La_cancion_de_Skinner José_Condé Lionel_Potillon Khoa Javier_Domínguez_"Zeta" La_ultima_tentacion_de_Cristo_(pelicula) Ku_Lung Jaime_Ayguader_y_Miro Jesus_Miguel_Rollán Lineas_9_y_10_(Metro_de_Barcelona) Jean_Francois_de_Laperouse KC_97_Stratotanker Lanuéjols Leucojum_trichophyllum_var._uniflorum José_María_Blanco-White León_Guzmán_Montes_de_Oca Judy_Niemack Leave_out_all_the_rest Juan_Claudio_Lechin

html map