Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hooker's_Journal_of_Botany_and_Kew_Garden_Miscellany Guiro_(percusion) Argeo Hipocrates_de_Quíos Himantopus_novaezelandiae Huevos_fritos_con_puntilla Ancho_iberico_de_vías Avenida_Udaondo Mozé_sur_Louet Hungría_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_1908 Augusto_perez Hedydipna Mont-ros Misiones_Yanagi Aves_de_Cuba Guardia_Privado Hopi Hopes_and_Fears_Tour Huaca_Esmeralda Ariobarzanes_(satrapa) Halmahera_meridional_-_Nueva_Guinea_occidental Mmgr Montes_de_Ayago_(comarca) Anser_brachyrhynchus Henry_Bibby Antonio_Alvarez_de_Toledo_y_Heredia Arnold_Mühren Hannonville_sous_les_Cotes Moho_no_dermatofito Hirundo_tapera Guerra_Anglo-Bóers Help!_(cancion_de_Bananarama) Horseshoe_Falls_(Canadá) Arracada Idioma_zan Antonio_Ordóñez_Araujo Mordellistena_vicina Ayu_mi_x_II Huesos_del_oído Montonvillers Hazariprasad_Dwivedi Gérard_de_Villiers HD_140283 Guion_técnico Montes_de_la_Luna Molinchart Göschenen Hieracium_fastigiatum Henanbihen Idiastion Milwaukee_Road_clase_EP_1,_EF_1,_EF_2,_EF_3_y_EF-5 Hombre_de_orce Historia_de_los_ministerios_de_Asuntos_Exteriores_de_Espana Auberives-sur-Varèze Auricula_(botánica)

html map