Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Y.M.C.A. Condado_de_Monteblanco Charles_baudelaire Cloropreno A_Quick_One,_While_He's_Away Volatería Videojuego_de_táctica_en_tiempo_real Agustin_Parra Venae_digitales_dorsales_pedis Aci_Galatea_e_Polifemo Wikipedia_en_croata Al-Aqiser Agave_costaricana Comunidad_de_wikipedia Alderton_(Washington) Cigarrera Cinta_de_Vídeo Condado_de_Okanogan Abazinia Abra_del_Picacho Vietnamosasa Clémence_Poésy Colonia_Industrial Aardman_animations Acorazado_Courbet_(1911) Ciclo_de_energia_solar What_Women_Want Zonitoschema_gombakiensis Albo_Germán_Suarez Aegus_babai Vanishing_on_7th_Street Condado_de_Bartholomew Acatitan Chilili_(Nuevo_México) Cianofíceas Cofinalidad Cofradía_de_Nuestro_Padre_Jesús_Nazareno_de_Úbeda Club_Social_Deportivo_y_Mutual_Cafferatense Abbondio_chialiva Commando_Solo Woodville_(Wisconsin) Charleston_Battery Ada_(crater) Coalición_Civica Agencia_de_calificación_de_riesgo Villarreal_(Castellon) Aeródromo_Los_Cerrillos Xenochalepus_dentatus Vencedora Condecoraciones_Espanolas Churchill_(tanque) Vitre_(Ille_et_Vilaine) Civo_United_Football_Club Agua_fría/Eumelia Africa_Gallego |
html map |