Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Municipio_de_Greene_(condado_de_Sumner,_Kansas) Gaspar_de_Remisa G_045-020 Inkafarma Roff Municipio_de_Fort_Osage Rezá_Farayí_Daná VII_Región_del_Maule_(Chile) Riocentro_Entre_Ríos Retrato_de_Jose_Maria_Magallon_y_Armendariz,_marques_de_San_Adrián Rupia_de_Sri_Lanka Incorruptibilidad_cadaverica Una_historia_con_las_manos Freelancer Inchy_en_Artois Municipio_de_Falkland_(condado_de_Pitt,_Carolina_del_Norte) Giro_del_Interior_de_San_Pablo Iglesia_de_Santa_Barbara_(Mas_del_Olmo) S_3_Viking Roberto_Dueñas_Dujovne Rumex_callosus Rio_Beisuzhok_Meridional Geologia_de_la_Luna Relojes_de_altura Rosnay_l'Hopital Ruta_Estatal_de_Nevada_827 Garbanceros Municipio_de_Otter_Creek_(condado_de_Linn,_Iowa) Union_Nacional_de_Trabajadores_de_España Reveriano_Soutullo_Otero Municipio_de_Perry_(condado_de_Stark,_Ohio) Robyn_Nevin Gerður_Kristný United_States_Department_of_the_Treasury Ruta_Estatal_de_Nevada_854 Municipio_de_Badger_(condado_de_Webster,_Iowa) Robson_Green Relativa_menor Románico_en_La_Rioja UR Revolución_indonesia Rio_Haast Reserva_Nacional_de_Caza VIA_T Gasoducto_Venezuela-Argentina Municipio_de_Allen_(condado_de_Harrison,_Iowa) Trialeurodes_oblongifoliae Rogelio_Frigerio_(nieto) Félix_José_Valera_Ibañez Trematosáurido Unidad_de_punto_flotante V_2 Un_poco_de_amor_shakira Run-D_M_C. Fremontodendron_napense

html map