Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.litem.to-wzdluz.mragowo.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.minimis.to-wzdluz.mragowo.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.quaestio.to-wzdluz.mragowo.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Lista_de_unciales_del_Nuevo_Testamento José_Maria_Beauvoir Jean_Baptiste_Christophore_Fusée_Aublet Leptocleídido Literatura_en_esperanto Leonor_Farldow_Espinoza Liga_Premier_de_Kazajistán Les_Borges_Blanques Jerzy_Płaczkiewicz Letoon Jose_Luis_Sierra_Pando Jardín_Botanico_de_Zürich Jesús_M._de_la_Villa Lazaro_de_Ribera Jose_Cuíña Lilla_Melodifestivalen_2007 Jose_Joaquin_Pérez_Mascayano Jorge_Millas_Jimenez Lista_de_obras_de_Franz_Liszt_(S_1-S_350) Juan_Dario_Batalla La_velocidad_de_la_luz_(álbum) Liguilla_Pre-Libertadores_de_América_de_1982 Iyemitsu Jaime_Pérez_de_Arce Instituto_Xavier Keystone_City Isla_de_Gres La_destruicion_de_Numancia Jardín_Botanico_Atocha-La_Liria Jean_Jacques_Régis_de_Cambacérès Isla_de_Corossol Japón_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Los_Ángeles_1984 Kinnaras_(India) John_Harlan_(locutor) Into_the_Night_(álbum) Killers_(desambiguacion) Jacques_France Linea_M_110_(Area_de_Málaga) Juan_Pio_Tristan_y_Moscoso Jose_de_la_Revilla Leiðarvísir_og_borgarskipan Lampriminae Juvenalia Isla_Geographical_Society Kiss_Chronicles:_3_Classic_Albums Laúndos Instituto_Jurídico,_Economico_y_Financiero_de_Andorra Ley_nacional_de_Radiodifusion Izdatelstvo_Naúka Listen Jose_María_Pérez_Rubio Lemon_(canción) Liga_antimasonica_belga Juan_II_de_Lorena Lista_de_destinos_turisticos_mundiales

html map