Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Blackberry Bahia_de_guantanamo Campana_(Buenos_Aires) Biobio BAE_Shyri_(SS_101) Carlos_el_Cojo Bondues Carasobarbus Cap_hornier Balonmano_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Moscu_1980 Carex_tubulata Beatriz_de_Borgona Brian_Vickery Campo_de_concentración_de_Horta Cabo_de_salou Barrô_(águeda) Beca_(subvención) B_side Bloqueo_del_Callao_(desambiguación) Brancourt_en_Laonnois Castroverde_de_cerrato Bouquet_Garni_(banda) Celis_Pérez Barter_kings Cardisoma_crassum Chant_du_départ Casarsa_della_Delizia Botarga_(vestuario) C.R.A. Biblioteca_nacional_de_brasil Calcañar Castillo_(desambiguacion) Bloc_de_Notas Batalla_de_pavía Basílica_de_la_Merced_(Barcelona) Boisville-la-Saint-Père Cerro_Gordo_(Añasco) Cabezón_de_la_Sal_(Cantabria) Banobarez_(Salamanca) Canal_de_Urdiales Camissonia Castillo_de_Markree Catedral_del_Sagrado_Corazón_(Wellington) Bahia_Penzhina C.N._Sabadell Brava!_World_Tour Batalla_de_oudenarde Caproamida Brunela_de_hojas_divididas CURL Base_de_la_Fuerza_Aérea_Dover Bioscope Centro_de_Acústica_Aplicada_y_Evaluación_no_Destructiva Bajo_sajón_de_los_Paises_Bajos Brownsville_Independent_School_District

html map