Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.kosmetyki-naturalne.edu.pl/post/borys-niemcow-wikipedia/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.meble-biurowe.biz.pl/post/castorama-bydgoszcz-godziny-otwarcia/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.meble-biurowe.biz.pl/post/rogi-olx/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Catalogo_Indice Carmelina_Barberis Blot_l'Église Campeonato_Mundial_de_Pentatlón_Moderno_de_2008 Batalla_de_calatanazor Central_termonuclear Bahabón_de_esgueva Brousse_le-Château Castillo_de_highclere Campeonato_de_Espana_de_Fútbol Carlos_M._de_la_Condamine Canny-sur-Thérain Cassigerinella_chipolensis Caldera_de_condensacion Barracuda_(desambiguacion) Batalla_de_Lützen_(1632) Boroganos Cantón_de_Le_Grand_Pressigny Boquera_(enfermedad) Bladhia_japonica_f._leucocarpa Biofotón Blown_Away_(canción) Castro_de_Saldeana Carlos_Zurita_y_Delgado,_duque_de_Soria Believe_(álbum_de_Justin_Bieber) Carapachay_(provincia_de_Buenos_Aires) Basiprionota_sumatrana Campeonato_de_la_division_X_de_TNA Castejón_de_Tornos_(Teruel) Barberino_Val_d'Elsa Carpobrotus_chilensis Cantón_de_Beaune-Sud Caxiga Base_Asuka Blanquillo_ordenado_extremeño Ballets_Russes Balta_Sanchez Bonnée CHEK1 Central_de_Abasto_de_la_Ciudad_de_Mexico BU-11 Biblia_de_la_casa_de_Alba Campana_de_Guayana Catalano-estadounidense Casuariidae Carbonero_ceja_blanca Baamonde Berberis_subantarctica Bring_It! Braidwood_Nuclear_Generating_Station Calle_Ávila_(Managua) Carlos_A._Schwartz Carlos_Jiménez_(imitador) Bromus_secundus Caballero_del_Imperio_Britanico

html map