Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cantón_Bolívar_(Manabí) Batalla_de_celaya Cantar_de_Mio_Çid Castroponce Cantar_de_San_Anón Cadaveria Bez_et-Esparon Calgary_Tower Besse_et_Saint_Anastaise Bebidas_japonesas Centro_de_Cálculo_de_la_Universidad_de_Madrid Barbeta Carmelo_González Casa_museo_Federico_Garcia_Lorca Batalla_de_Elixheim Buddy_Cianci Cadevall Bédeille_(Pirineos_Atlanticos) Bell_406 Bahabon_de_Valcorba Blanzy_la_Salonnaise Centro_historico_de_Santa_Ana_(El_Salvador) Cebazat Blas_de_Fournás BMD-3 Bandera_de_Andalucia Catástrofe_demográfica_tras_la_conquista_espanola_de_América Battlestations_Pacific B_23_(autovia) Bad_day_(cancion_de_daniel_powter) Boisset_les-Prevanches Caracol_(Mato_Grosso_do_Sul) Beechwood–Brookline_(Metro_de_Filadelfia) Bajalato Callosa_de_Ensarria Cedric_Bixler_Zavala Camille-Henri_Crenier Catedral_de_la_Inmaculada_Concepcion_de_Medellin Bundoran Cathy_Moriarty Bandera_de_la_provincia_de_santa_cruz Braid_(album) Chandan_Kiyari Catedral_de_Santa_Maria_de_Tuy Ben_barnes Basílica_de_la_Inmaculada_Concepción_(Mongomo) Block_Island Carolina_Herrera Campo_de_la_ribera Caleta_La_Guardia_(Granada) Castela_brittonii Charbonnières_les-Bains CB_L'Hospitalet Cardiochlamys_thorelii Blas_Nasarre

html map