Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

La_Peña_de_los_Parra,_vol_2 Kinsey_(película_de_2004) Jacinto_de_Cracovia La_muerte_de_Girardot_en_Barbula Keeley_Rebecca_Hazell Isleton_(California) Jose_Luis_Roldan Lista_de_capitulos_de_Kyle_XY Lankaphthona_antennata José_Risueno Lillian_Gilbreth Juanfran_Garcia León_asiático Jamal_Ahmidan Linaria_olorosa José_Maria_Muñoz Les_Diamants Kladanj Jose_Concepcion_Pinto_y_Castro Lakeside_(banda) Königsberg_in_Bayern Jirania_Kashipu Leopold_Joseph_von_Daun Leon_Klimowsky Juju_(álbum) Kjetil_Grutle La_Paternal_(Buenos_Aires) Kaede_Saitō Juan_Bartolí Jaime_Morales_Carazo Lentejuelas_de_estanque Iván_Sechenov La_mella Lista_de_consortes_franceses Leales_a_la_Corona Jonang Isla_Conejo_(Los_Testigos) James_C._Solomon Jodemedias Leipziger_Lerche Kasos Jean-Pierre_Thiollet Jose_Figuerola_Tresols Juan_Pardo_(cantante) Jose_Quiñones Joe_Louis Lejanía_(álbum) Jerusalén_celestial Lengua-mascoy James_E_Talmage Lista_de_capítulos_de_Lupin_III Judios_Mizrahi José_Luis_Giera_Tejuelo Lemur_ratón_de_Bongolava Jose_María_Pampillón

html map