Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Teoría_Ginzburg_Landau Sancho_Garces_II_de_Navarra Saint_Gabriel-Brécy Tobruk San_Quirico_de_Colera Tlapacoya Superman:_Hijo_rojo Tommy,_Can_You_Hear_Me? Tomas_Rocabertí_Boixadors_Dameto_i_de_Verí Saint_Brice_sous-Forêt Soleidae Sujói_Su_22 Sagrada_Congregacion_de_Propaganda_FIDE Saw_(película_de_2003) Tanque_(desambiguacion) Tomas_García_de_Zúñiga Tratado_de_Rapallo_(1920) Sofia_zu_Schleswig_Holstein_Sonderburg_Glücksburg Ted_Haggard Stephen_Cole_Kleene San_Martin_de_Castañeda Teatro_de_la_Ópera_de_Madrid Telegrafo_(Náutico) Tamar_(hija_de_David) Sangrias Sinfonia_n_º_21_(Haydn) Senorios_de_Tlaxcala Saint-Médard_(Gers) The_Man_With_Two_Brians Schuelea Susana_de_la_Puente_Wiese Sueno_causado_por_el_vuelo_de_una_avispa_alrededor_de_una_granada_un_segundo_antes_de_despertar Shiloh_(desambiguación) Tablo Sonido_Minneapolis Sonia,_desalmada Stranger_Than_Fiction San_Diego_(estación_de_TransMilenio) Sinfonia_n_º_55_(Haydn) Somen_Tchoyi Sant_Feliu_de_Llobregat_/_San_Felíu_de_Llobregat Titulo_Intercontinental Salto_del_pastor Santa_Maria_Rivarredonda San_Cosme_y_Damian_(Itapua) Teredinae Salix_viminalis_subsp._veriviminalis San_Andres_Providencia_y_Santa_Catalina Segria Teófilo_Puebla T_U_C Sierra_Blanca_(Andalucía) Spanish_revolution Silius_Italicus Sainte-Cecile-les-Vignes

html map