Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pévy Ranita_adornada Grado_en_Biología Long_Terminal_Repeat Gokū_Gaiden!_Yūki_no_akashi_wa_Si_Xīngqiú Microsisymbrium_lasiophyllum Martin_Lopez_Zubero_Purcell Mamadou_Samb Metro_Aéreo_de_Bangkok Region_Andres_Avelino_Caceres Primer_Ministro_de_Italia Prionodera_nila M61_Vulcan Primeira_Divisão_1997/98 Puerta_de_Atocha RQ_1_Predator Medicina_hinduista Mantequera Maria_Gloria_Martinez_Vidal Matos_Rodriguez Marmeleiro_(Sertã) Manufacture_des_Gobelins Mahagonny Gremory Ratomir_Dujković Línea_arcuata_(vaina_de_los_músculos_rectos_abdominales) Made_Of_Stone Rauwolfia_serpentina R.A.G.T._Sémences Mathiolaria Premio_Iberoamericano_de_Humor_Gráfico_Quevedos Lois_Pena_Novo Proyecto_955_"Borey" Primera_División_de_Bosnia_y_Herzegovina_1999/2000 Lupionopolis Príncipe_Narinaga Premio_Pablo_Neruda Mihama-ku Mario_Luis_Griguol Mammillaria_vetula Redondo_Beach_(California) Lovix Rehabilitacion_Psicofuncional Mertola Qepd Láadan Ptenochirus_jagori Principles_of_lust Puttelange_aux_Lacs Línea_H1_(EMT_Madrid) Maba_rosea Mammillaria_tezontle Quiroga_(España) Punta_Nizuc Premio_óscar

html map