Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Anneliese_van_der_Pol Mortadelo_y_Filemon_20.000_leguas_de_viaje_sibilino Hayward_Minnesota Modelado_de_chocolate Henri_Allouard Moral_sin_religion Hymenocarpos_hamosus Atropa_lethalis Atrapado_en_la_oscuridad Ministerio_de_Ultramar Misioneros_jesuitas Apocheiridium_validum Hernán_Núñez_de_Toledo Auribeau-sur-Siagne Astyanax_tumbayaensis Mordellistena_leontovitchi Avenida_Patria Mobridge_(Dakota_del_Sur) Atletas_de_Cristo Anitza Historia_de_la_República_romana_temprana Atlas_(anatomía) HTC_Desire Atalaya_del_Cañavate_(Cuenca) Gárgamel Astorga_(Brasil) Guillermo_Moreno_Garcia Historia_del_Software_Libre_y_de_Código_Abierto Holoceno Angiofibroma_nasofaríngeo_juvenil Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayrá_Itatín,_Paraná,_Tape,_Uruguay_y_de_los_guaycurues Atridas Anastasia_Mijailovna_Romanova Idioma_nushu Arlington_(Minnesota) Archimantis_quinquelobata Hyderodini Moros_y_Cristianos_de_Orihuela Humanity_Plus H._Wilfried_Bennert Av_Luis_Alberto_de_Herrera Henry_Maximilian_Beerbohm Arreísmo Mr_Wang Mopti_(región) Hystiopsis_mapirii Montoussé Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004_-_100m_femenino Hierba_la_sangre As_Pontes_de_Garcia_Rodriguez_/_Puentes_de_Garcia_Rodríguez Herrera_(Santurce) Anncol Anacampseros_maxima Horacio_Martinez_Meza Hermanos_Pang

html map