Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Autopista_de_Circunvalacion_de_Alicante Arcángel_&_De_la_Ghetto Autoensamblaje_molecular Angel_(Rafael_Paris) Mosquitero_troquiloide Hordeum_asperum Hipopotamo_enano Hidroxido_de_niquel_(II) Hypostomus_verres Audímetro Autreville_(Aisne) Hugo_de_avalon Aprobación_real Anillo_B Aymer_de_Valence_II_conde_de_Pembroke Asociación_Internacional_de_Profesionales_Caninos Avise Morningside_Heights_Manhattan Mito_cientifico H._pylori Guillermo_de_San_José_Antonio_de_Arana Hoàng_Hải Hiná_varṇa Muiratinga Hibiscus_panduriformis Montgiscard Heka_(desambiguación) Hermanas_(película_de_1973) AnyDVD INT_10h Halfway_There Hs_129B-2 Mortadelo_y_Filemon_-_Agencia_de_informacion Mohamed_sibari Augusto_González_Linares Monte_Pisanino Hemipeplus_gounellei Muhammed_Yunus Hasseltia_floribunda Antonio_Hernandez_Gil Atriplex_glauca_subsp._ifniensis Monte_Celio Miquel_Barceló_(escritor) Hospital_de_la_Merced_(Madrid) I_treni_di_Tozeur Arteria_uterina_aórtica Multiplano Hercules_L'Hospitalet Ariel_Páez Miss_Modular Historias_de_garriris Artillería_autopropulsada_M109_Howitzer Helsingør Anthony_Henderson Arteria_circumflexa_humeri_posterior

html map