Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Funky-C Ignasi_Mas_i_Morell Imperata_koenigii Restless_(canción_de_Within_Temptation) Ingeniería_ambiental Saab_JAS-39_Gripen Trono_de_la_Gracia Roma-Fiumicino Función_no_analítica Frenela_columellaris Trichomycterus_itacambirussu Riverton_(Nebraska) Iglesia_de_San_Francisco_de_Chiu_Chiu SORT_(desambiguación) VDSV Giovanni_Nevizzano Gabriele_Salvatores Funastrum_bonariense Reunion_en_Altos_de_Mompie Río_Osage Frustracion_(fisica) Ilomantis Municipio_de_Morton_(condado_de_Sedgwick,_Kansas) Sa_Palomera Rifle_Garand Richard_Zommer GJ_915 Universidad_Yeshiva Gilberto_Govi Imperio_Wólof Universidad_de_Aix_y_de_Marsella Ricardo_Preve Fuentes_de_información Riba_de_santiuste Robert_Wilkerson Tremolo_(EP) Rhun Uxío_Novoneyra V.N.Vassil. Gastón_Obledo Municipio_de_Holmes Gilly-sur-Loire Iglesia_de_Santa_María_(Viu_de_Llevata) Gaillefontaine Getica Richard_Brito Rivero Rio_Espinal Gekko_(género) Rosacea_(enfermedad) Rhicnoda_reflexa Reino_Unido_de_la_Gran_Bretaña_e_Irlanda Ruta_Estatal_de_California_14U Ruperto Reiko_Yoshida

html map