Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Sergéi_Sobolev Sinfonia_n_7_(Shostakóvich) Simetría_(física) Saint_Jean-Saint-Germain Subaru Television_en_1989 Sitio_de_Damieta Salvador_Farfán Simon_Renard Tratado_de_hermenéutica_analógica Tabare_vázquez Sincategoremático TVCG_2 The_Potteries Tag_T_D_G Saga_Brjáns Tero_Pitkamäki Tangará_enmascarada Thomas_Bellut Saint_Martin_de_Blagny Sinapis_eruca Sierra_de_la_Marina Tierras_de_Sepulveda Saint-Avit_(Charente) Saint_Denis_les_Ponts Thennelieres Samna Santo_Tomas_(Velazquez) Tackleo_de_perdida Sofia_Álvarez_Vignoli Tenza_(Boyacá) Tratado_de_Granada_(1500) Tira_y_afloja Santa_Cecilia_(desambiguación) Saint_Ferjeux Sodalidad Tinajas_(municipio) Sonando,_soñando_triunfé_patinando Stevns_(municipio) Selezniov Soma_(botánica) Scotophilus_kuhlii Tarro_de_miel Sanlucar_de_Barrameda_(Cádiz) Saint_Seine_sur_Vingeanne Shunga_(imperio) Santa_Cruz_de_la_Sierra_(Bolivia) The_age_of_information Saint_Pierre_d'Exideuil Saint-Christophe-à-Berry Tizen Sociedad_Económica_de_Amigos_del_Pais_de_Sanlucar_de_Barrameda Simbolo_quimico Terminologia_técnica Solenopsis

html map