Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Seleccion_de_fútbol_de_Arabia_Saudita Solanum_commersonii Slovenia Todd_Kerns Sprakforsvaret Teleton_Colombia_de_2011 Tomas_Garnet Salvia_regeliana Sixt-Fer-a-Cheval The_Sea_(álbum_de_Melanie_C) Slow Toda_mi_verdad Selva_de_tierras_bajas_de_Santo_Tome_Principe_y_Annobon TT_Pro_League Tiempo_sidereo Torneo_Sudamericano_de_Baloncesto_de_1932 Sorrow_(canción_de_Flyleaf) Smithsburg Templo_de_San_Francisco_de_Asís Selección_de_futbol_de_Haiti Sistema_de_navegacion_para_automoviles Santa_Esmeralda Sancey_le_Grand Secretaría_de_Agricultura_Ganadería_Desarrollo_Rural,_Pesca_y_Alimentación_(México) Selección_de_handball_de_los_Estados_Unidos Sao_Salvador_da_Aramenha Transcripción_fonética_del_espanol_con_el_AFI Stuart_Lewis_Evans Saltillo_(Pensilvania) Thelma_Ritter San_Glorio Sharon_Olds Sermón_de_viernes Street_Fighter_III:_Third_Strike Seibo_blanco Thomas_Howard_IV_duque_de_Norfolk Seni_(Virrey_de_Kush) Santuario_Historico_de_Machu_Picchu Torre_del_alba Tensilon Saint-Christaud_(Alto_Garona) Sindrome_de_Smith-Magenis TVC_HD Seppois-le-Bas Salandra St._Thomas Seeberg Sturmabteilung Traumatismo_de_riñon Tratado_de_Libre_Comercio_entre_Estados_Unidos,_Centroamérica_y_República_Dominicana_(desambiguación) Thlaspidula_fimbriata Sistema_de_Informacion_de_la_Diversidad_Biologica_y_Ambiental_de_la_Amazonia_Peruana Sant_Fruitos_de_Bages_San_Fructuoso_de_Bages Traza_(sintaxis) Tamara_Wall

html map