Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Matricariinae Lorenzo_di_Bicci Los_Bulevares Raiamas_bola Presión_radical Megapyga_eximia Ramas_de_la_geografía Miguel_Gamborino Grevillea_triloba Rancho_Bernardo_(San_Diego) Profanación_de_Bandera Loriol-sur-Drôme Línea_de_cascadas Mikhail_Studenetski Reganada Pta. Regimiento_N°_95_de_Infantería Preaux_du-Perche Madre_Comendadora Marquesado_de_bayamo London_Palladium Maurice_Germot Ratón_espiguero Matías_Jesús_Almeyda Gramática_comparada Presa_de_Kániv Prithiví Química_física Grande_famine Matematico_Rodriguez Precarga_(cardiología) Melothria_costensis Mi_México_(álbum) Príncipe_Ō_ama Ptychobarbus_kaznakovi Manuel_García_(músico) Pragmatica_Sancion_de_1438 Lokomotiv_Moscú Mandalay_Bay_Convention_Center Proceso_s Marco_Comun_Europeo_de_Referencia Marco_Valerio_Maximo_(cónsul_456_a._C.) Péter_Léko Michal_Martikan Marcelo_Quinones Línea_Brünig-Napf-Reuss Propithecus Principio_de_hamilton_modificado Rabihorcado_de_la_Christmas Reginald_Owen Luis_Sahagun_Cortes Rectoria_de_Borley Qasr_al-Hallabat Mastodonte_de_las_tierras_bajas Punta_Parinas

html map