Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Luis_Alberto_García Rauisuquio Gonzo Mercados_Financieros Miklós_Fehér Ljupko_Petrovic Límite_de_mandato Miguel_Suarez_Arana Qinglong Prevencion_general Men_in_black Recibo Microsoft_Office_2010 Marketing_ubicuo Macarronica Gobierno_y_politica_de_Kirguizistán Mia_Novoa Publio_Cornelio_Escipion_(consul_16_a_C.) Magnorden Gran_moderación Región_Pacífica_de_Colombia R_A. Refugio_Sanchez Maria_Jesus_Grados_Ventura Línea_arqueada Mickey_Mouse_Clubhouse Los_Angeles_(desambiguacion) Progestágena Prozercon Maltypus_pulchoki Lucha_educativa Rari_Nantes_Camogli Meticlotiazida Luis_Fuentes_Molinar Quantum_Corporation Messerschmitt_Me_163 Madagascar_(pelicula) Marie_Uchytilová Mercatus_Center Martín_Enríquez_de_Almansa Los_tres_mosqueteros_(1993) María_Esmeralda_Ocampo Prunus_macrophylla_var._adenopoda Lonsdalita Rabi_Mosé_Arragel Marc-Antoine_Laugier Lophophora_lutea_var_texana Punta_Umbria Luxey Presidente_de_Andalucía RTL Mentha_viridis Michael_Kenneth_Williams Madeline_(película_de_1989) Ray_Scott

html map