Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. PSPV-PSOE Philautus_petersi Oulches_la_Vallée-Foulon Narudasia P._V._Narasimha_Rao Nella_Maria_Bonora National_Christmas_Tree_(Estados_Unidos) Omox_lupus Mussulo Orange_(Wisconsin) Omahyra_Mota Pascopyrum Pantano_del_Pintado Observatorio_Solar_y_Heliosférico Pabellón_de_Aragón_de_la_Expo_2008 Nueva_Gales_del_Norte Nin Pintura_del_Cinquecento Neomammillaria_marshalliana Perifolio Parroquia_El_Junquito_(Caracas) Oileus_heros Pedernera Postcyberpunk Physurus_metallescens Nivel_de_presión_acustica Pedro_Téllez_Girón_(III_duque_de_Osuna) Oides_elliptica North_York_Astros Notacion_musical_Abc Physetobasis Pedro_Antonio_de_Alarcon_y_Ariza Mábel_Lara Nunda_(Dakota_del_Sur) Pharmacosycea_peruviana Pais_romanico Orejas_de_conejo Plaza_Ernesto_Tornquist Pimenta_citrifolia Orocovis_(Puerto_Rico) Oat_cakes Nikon_D7100 NGC_5194 Pierre_Benite Packard Panteon_(París) Naperville_(Illinois) Paula_Lambruschini Organización_administrativa_de_Tunez North_Station_(Metro_de_Boston) Ottawa_Sun Mussaenda_abyssinica Papel_moneda_de_Castellar_del_Vallés Nerkin_Bazmaberd Music_From_Big_Pink |
html map |