Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Garcia_austt Utricularia_crenata Tremulina Gerardo_Rabajda Georg_Wahlenberg Urdiales In_a_glass_cage Técnica_pocket-hole Rutger_Oelsen_Hauer Municipio_Zamora Giòo_der_Ponte Gines_Andrés_de_Aguirre Unión_Comercial_de_Hualañé GoRangers Río_Icán Rozay_en_Brie Rully_(Saona_y_Loira) Glaresis_pardoi Ginés_de_Lillo Romulea_multiflora Glyphis_siamensis Relajación_muscular_progresiva_de_Jacobson Geografia_de_Oaxaca SPAS Romulea_crocifolia Revuelta_del_papel_timbre Gastronomía_de_Agreda Röyksopp Fuerza_ódica Municipio_de_East_Pikeland_(condado_de_Chester,_Pensilvania) Reims-Cessna_406_Caravan_II STM-1 Rosario_ibarra_de_piedra Trenes George_W._Thomas Municipio_de_Brackett_(condado_de_McDowell,_Carolina_del_Norte) Gerald_Ehrmann Una_serie_de_eventos_desafortunados Rhigospira Gardenia_thunbergia Rio_Escudo Ilsa,_la_tigresa_de_Siberia Roche_(Isere) GIAT Urochondra Rio_Huai V0412_Lacertae U_A_de_C Inigo_Saenz_de_Miera_Cardenas Represión_de_la_Masonería_por_los_Totalitarismos Gabriel_Peña Frente_de_combate Res_publica Rhododendron_roxieanum_var._globigerum Fray_José_de_Siguenza

html map