Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Guayaquil Hirasea_planulata Historicismo_arquitectonico Hombre_Invisible Arturo_Perez_Reverte Haleiwa Humor_crudo Antonio_Valdes_Gonzalez-Roldan Huevo_encapotado Artur_Nabantino_Goncalves_de_Azevedo André_Abadie Armstrong_(Colombia_Britanica) Mosaico_de_los_peces_de_La_Pineda Homoioi Gymnogobius_laevis Ho_Chí_Minh August_Kubizek Head-up_display Arriba_y_abajo_(serie) Grupo_Independientes_de_Formentera Hazanas_Belicas Avigliana Gumira Aranda_de_Moncayo Mucus Mina_de_Neves_Corvo Aster_exilis_var._australis Area_del_Rin-Ruhr Araujuzon Arroyo_quicé Archicarabus_nemoralis Aretusa Moianès Miraguai Modulación_de_fase Apaga_y_vámonos Mordella_univittata Hesperolpium_slevini Guy_Montag Hitleriano Mitra_(dios_persa) Antigua_Biblioteca_del_Condado_de_Washington Molinera_(vid) Mina_Mazzini Autos_Locos Mormyrops_microstoma HR_3617 Antíoco_III Hadashi_no_Mirai_Kotoba_Yori_Taisetsu_na_Mono At_te Apatzingan Hirakata_Osaka Antonio_Salandra Argemone_mucronata Axiomas_de_zermelo_fraenkel

html map