Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Batalla_de_potidea Cempasúchil Cañón_submarino Beltrán_de_la_Cueva Bahia_de_Brunei Campeonato_Mundial_de_Esgrima_de_1985 BMW_E9 Blakesburg_(Iowa) Capsella_denticulata Bandera_de_buriatia Belén_(salto) Cerdena-Piamonte Bahía_de_Bullen Años_210_adC British_Board_of_Film_Classification Batalla_de_Tarapacá California_Academy_of_Sciences Borderline_(psicopatología) Caleb_Williams CL_601 Bisílabo Buchón_moroncelo Batalla_de_Taranto Bandera_de_merida_(venezuela) Cayo_Crasqui Carroza Barrio_Garrido_(Salamanca) Ceramica_de_Calanda Cecilia_Echenique Centro_Editor_de_América_Latina Balouta Bandera_de_Estados_Unidos_de_América Castillo_de_Siba Cetaceos_de_chile Bisbita_alpino Cañajierra Cambridge_History_of_Iran Blown_Away_(álbum) Beltrán_III_de_la_Cueva_y_Castilla Black_Jonas_Point Brione_(Brescia) Buenos_dias_(pelicula) Beverly_Hills_(California) Busardo_coliblanco Burnsville_(Minnesota) Capulinero_gris Campus_de_Ofra Baldato Baret Belén_(Trujillo) Calle_de_Uría_(Oviedo) Brinnon_(Washington) Cantón_de_Aubenton Carlos_Castano_(ciclista) Ca_phê_nâu_da

html map