Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cosworth_DFV Dorcopsulus Dia_del_caracol Craigmaroinn Cyathula_prostrata Cristian_Benítez Coris_marquesensis Alfonso_Caso_Andrade East_of_the_Sun,_West_of_the_Moon Cymbidium_corallorrhiza Dynamic_Systems_Development_Method Al·lahu-àkbar Cray_XT_5 Domino_(luchador) Destriana_(Leon) East_Rockaway_(Nueva_York) Cymbidium_estriatum Alstr. Duklyon Don_Haskins Darlingtonia_Reserva_Natural_del_Estado Diego_Alfonso_Martinez_(futbolista) Dirección_General_de_Radio,_Televisión_y_Cinematografía_(México) Alfoz_de_Lloredo_(Cantabria) Daltmar Amphimeloides_sexmaculatus Americana_de_televisión Deep_Space_1 Desulfotomaculum Alfonsario Cuahutémoc Duranía Duc_d'Enghien Alessandra_Silvestri-Levy Copa_de_Basquet_de_Israel Cristian_I,_Príncipe_de_Anhalt-Bernburg Crocidura_olivieri_sururae César_Franco_Martínez Cráter_de_Newton_(Marte) Covelo_(Pontevedra) Dora_Davis Costa_del_Rey_Jorge_V Curtopogon Ampelopsis_haponica Amaiur Alfredo_Peña Alvaro_de_Cordoba Dean_Rusk Amida_de_ácido_D-lisérgico Alexandra_Escobar_Guerrero Cumulos_en_movimiento Diamante_sintetico Dinastia_Qajar Amaury_Pérez Dimitrios_Khristopoulos

html map