Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estaciones_del_MIO Epitelio_columnar Fideo_de_Corea Felis_geoffroyi Fly_Me_to_the_Moon..._The_Great_American_Songbook_Volume_V El_Cabo_del_miedo El_Dorado_(Arkansas) Flacourtiaceae_sive_Salicaceae El_Puente_sobre_el_Rio_Kwai Federación_Nacional_de_Empresarios_de_Instalaciones_Eléctricas_y_de_Telecomunicaciones_de_España Enrique_Bahamonde Fatima_Bañez Fontanar_(Jaén) Felix_J._Palma Fernando_Gaibor Escuela_Técnica_Superior_de_Ingenierias_Informatica_y_de_Telecomunicacion_(Universidad_de_Granada) El_Ferrol Estacion_de_Zaragoza_-_Delicias Flagler_(Colorado) Estación_de_Sanlúcar_la_Mayor Estacion_de_Espronceda Escudo_de_La_Rioja Fernando_Bolea Elecciones_presidenciales_de_Brasil_de_1989 Folklore_de_Honduras Facultad_de_Ciencias_Humanas_(Universidad_Nacional_de_Colombia_sede_Bogotá) Epóxido Escandalo_de_corrupcion_en_la_construcción_del_canal_de_Panamá Espejo_(nautica) Egidio_Arévalo Ex-republicas_soviéticas Fontenay_le-Pesnel Ermita_de_San_Sebastián_(Mondéjar) Estación_San_Cosme FLT En_la_cumbre Estado_Paria Federacion_Internacional_de_la_Industria_Fonografica El_pantera European_Low_Fares_Airline_Association Estación_de_San_Clodio-Quiroga Escuelas_Públicas_del_Condado_de_Fairfax Escalona_(serie) España_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekin_2008 Eleutherodactylus_achatinus Elecciones_italianas_al_Parlamento_Europeo_de_1984 Festival_internacional_de_cine_estudiantil Encuentro_nacional_de_juegos_de_mesa Excoecaria_obtusiloba Facultad_de_Ingenieria_y_Ciencias_(Universidad_Adolfo_Ibanez) Felipe_Lara El_guru_una_incontrolable_tentacion El_camino_de_la_gloria Estud._Bot._Nordeste Entente_Sportive_de_Sétif

html map