Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

William_H._King Cogn. Concha_Catala Yebes Cochranella_daidalea Wah_Wah_Jones Zanca_de_arana Aderus_dilatipes Condado_de_Cherokee Warsy WGS84 Communauté_de_communes_Vinça_Canigou Consejo_Nacional_de_Gobierno_1952-1955 Vladimir_Aleksandrovich Chaverri Conexión_francesa Claudio_Maldonado_Rivera Cine_Marte Yibuti_(ciudad) Conophytum_fraternum Yume_miru_fifteen Wolds A_BEST Cirenaicos Constantino_(Papa) Claro_Recto_y_Mayo Villar_de_Rena Video-cassette Chrono_Champenois-Trophée_Européen Coeneo_(municipio) Ciurana Conectivismo Chicago Chikezie Wirich_Philipp_von_Daun Adios_Sui_Generis,_parte_I_&_parte_II Combretum_micropetalum Al_Tagr_al-Awsat Constante_de_gelfond Club_Atlético_Colegiales_(Villa_Mercedes) Cneoranidea_parasinica Vuelo_731_de_Central_American_Airways Chiusa_di_San_Michele Clima_subtropical_humedo Yuan_Taotu Zaghawa Circus:_Más_dificil_todavia Villa_Nicolas_Bravo_Gro Vesiolaya_Zhizn Venture_Capital Viajero_en_el_tiempo_(serie_de_televisión) Aauri Yo_estuve_ahi_._nosotros_también_(en_vivo,parte_1) Acianthera_ochreata Virsliga

html map