Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sarah_Fielding Tometes_maculatus Sūrasena Sirens_(canción_de_Pearl_Jam) Sansón_de_Constantinopla Temporada_de_huracanes_en_el_Atlántico_2004 Terremoto_del_oceano_Indico_de_2004 Talmage_(California) San_Bartolo_Morelos Saint-Ouen_de_Ruán Simona_Valli Sonora_(estación_de_Metrobus) Sierra_de_"El_Castellar" Sac_Nicté_(leyenda) TVE_es_noticia Torneo_de_París_2013 Tetramerium_geniculatum Td Shakyamuni T_M_B Trebol_criollo Sáenz_de_Santamaria Tharptown_(Pensilvania) Sayaguesa_(raza_bovina) TLB Skoda_Motorsport Sealark_Sound The_Pawnshop Segunda_División_de_España_1954/55 San_Antonio_de_Palmito Siniša_Mihajlovic Sium_incisum Saint-Maurice-de-Cazevieille Salmophasia_bacaila Tigresas_(Saga_literaria) Santo_Antão_(Calheta) The_Nuttall_Encyclopaedia Tabulae_Herbarii_L.Pierre Tholos Torn_from_black_space Tardinghen Segundo_Malón_de_la_Paz Sistema_Mortillano Salix Seiken_no_Blacksmith Sam_Webb Saint-Germain-du-Plain Saint_Paul_sur_Isere The_Amazing_Race_20 Si_y_sólamente_si Tefilat_Ha-Derej The_Adventure Saikyo_e_no_michi Spirit_(Wisconsin) Saint-Bénigne

html map