Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Schinus_bumelioides Teodemundo Telecinco_HD Seleccion_de_futbol_de_Zaire Síndrome_de_Münchausen_por_poderes Shaula Tiro_y_arrastre Sergéi_Movsesian TMNT_(película) Tamel_(São_Veríssimo) Thali Tratado_de_Libre_Comercio_México-Perú Tarbosaurus Tipicidad Sermón_de_Montesinos Saint_Germain-de-Coulamer Submarino_soviético_K_19 Saint_Clement_de_Régnat Tibor_Cselkó Tranvías_de_Madrid Solasteridae Svein_Tuft Testoni Teoria_sociologica The_One_(canción_de_Kylie_Minogue) The_Kingsroad Sil_(rio) Tesoro_de_Petra Shingletown Superclasico_del_fútbol_español Senorita_Santander Subgeneros_del_rock Shinmabyu_kyun Saint_Aignan_le-Jaillard There's_No_Place_Like_Home Sains_en_Gohelle Silabario_cheroqui Temporada_de_ciclones_en_el_Pacifico_Sur_de_2008-2009 Servicio_general_de_inteligencia_y_seguridad_(paises_bajos) Saint_Germain_des_Prés_(Maine_y_Loira) Sisksa-patri San_miguel_de_neguera Saint_Denis-de-Jouhet San_Nicolás_(Nicaragua) Saint-Romain-le-Puy Si_Yo_fuera_diputado_.. Santo_Tomás_de_La_Unión Suprema Sinfonia_n._51_(Haydn) Saint_Hilaire_de-Loulay Sun_Studio Tirso_de_molina Takijiro_Onishi Silvia_Manríquez TV_Brasil_Canal_Integracion

html map