Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Vicente_Pereda Virus_de_la_septicemia_hemorrágica_viral Your_Party Acefalia_presidencial_en_argentina Combadura V_faba Veracruz_Sporting_Club Whitbread_Round_the_World_Race_1989-90 XERA-AM Alborge Adobe_Illustrator XEOJN-AM Volga-Baltico Vultee_P_66_Vanguard Academia_de_Buenas_Letras_de_Granada Velamazán A_la_Costa_(miniserie) Aeropuerto_de_Brindisi Agente_leudante Acer_ginnala_subsp._theiferum Zankokuna_tenshi_no_tēze Aguas_de_Sousa_Ourense Villeveyrac Concordato_espanol_de_1953 Agustín_Argüelles_(desambiguación) Violencia_Rivas Vedānta_sūtra Walter_Pater Villasandino_(Burgos) Vicálvaro Complejo_Chicontepec WWV Weywot_(mitología) Wenceslao_Valera_Olano Charlotte_Mew Vilafames-CD_Playas_de_Castellon_FS Wendy_Williams Chuck_Liddell Yécora_-_Iekora_(Araba) Adolfo_Veloso Yuma_Asami Coelorinchus_macrochir Clasificación_de_UEFA_AFC/CAF_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1962 Administración_Nacional_de_Archivos_y_Documentos_de_Estados_Unidos Valentín_Trujillo_Gazcon Wangen_an_der_aare Aerospatiale_AS_332 Abbas_fahdel Circulo_de_Maughanby Vieux_Chateau Colonia_de_la_Corona_Británica Vicia_filicaulis Chernigovskaya Constantino_Opo V_Region_de_Valparaíso

html map