Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Verds-Verdes-Greens_del_Mediterráneo Comedia_absurda Chengjiang Abraveses Visvakarma Condado_de_Coímbra Club_Deportivo_Vergara Colonia_El_Simbolar Chens_sur_Leman Valluercanes Chichimeca Comisión_Nacional_de_Energia_(Espana) Wikipedia_en_latín Accion_de_Alegria_de_Alava Chrysolina_halysa Aciberos Vandeléville Whip_It_(película) Configuracion_(informatica) Alejandra_Lagunes_Soto_Ruiz Verderel_lès_Sauqueuse Vilma_Espin Yerba_ciega Aksai_Chin Yoko_Kamio Chaumot_(Nievre) Ai_am_best Comarca_de_Sierra_de_Segura Consorcio_de_Bibliotecas_Universitarias_de_Galicia Wilson_(Metro_de_Chicago) Agave_latissima Vaz_de_Caminha Vineland_(Nueva_Jersey) Washington_Luís Aciguta X87 Virginia_Occidental Word_is_out Violaceína Club_Deportivo_Ormazabal_de_Antofagasta Xerosis Club_Deportivo_Universidad_Católica_(fútbol) Chiriquí_(provincia) Aeropuerto_de_Chucumata William_Orpen A_37 Construcciones_Quintana_Castro_Urdiales XM25_CDTE Alberto_Guallart Conde_de_Priego Concierto_para_piano_n_27_(Mozart) Chino_ping Vi_distrito_electoral_federal_de_hidalgo West_Wildwood_(Nueva_Jersey) XEmacs

html map