Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Best_western_premier Boss Bucay_(Cantón) Braulio_Nobrega_Rodriguez Batalla_de_Kapyong Bambamarca_(Bolívar) Branquiopodos Carst Catálogo_de_obras_de_Falla Carolina_Ruiz Cerca_(álbum) Cassida_mroczkowskii Ceratandra_globosa Cabezas_del_Villar_(Avila) Carl_Dickinson Central_nuclear_de_St_Lucie Cacara_tuberosa Bob_Pettit Brigadier Bahías Benjamin_aráoz Cerrito_Jara C'Mon_(desambiguación) Centro_galicia_de_buenos_aires Blade:_la_serie Benigno_Aquino_II Ben_10_Carrera_Contra_el_Tiempo Campaña_del_Desierto_Occidental Blanc_auba Cantón_de_Tarrazú Carrera_Internacional_de_San_Silvestre_de_Sao_Paulo Camp_(islas_Malvinas) Barba_de_dragón_de_caramelo Bermervelier Back_in_Black_(cancion) Berty_Tovias Blanca_Arena Bruschetta Bambi(caballo) Beisbol Benny_Ibarra_de_Llano BMW_Z2 Bairoa_(Caguas) Bazoilles_et_Menil Calcante Carácter_chino Barrio_de_San_Juan-Donibane Bard_les-Pesmes Batalla_de_Beroia Calcarius_mccownii Batalla_de_Jinyang Boxeo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Mexico_1968 CSS_9 Canarias_Libre Bo_Rotundo

html map