Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

The_World_According_to_Garp Tommy_Tobar Terremoto_de_Santa_Fe_de_Bogotá_de_1785 Salicón Torre_de_television_de_Canton The_Butterfly_Effect_(Heroes) Tales_Rocha_Cerdeira Shibuya_Tokio Sergio_Renán Saldes_(Barcelona) Tatiana_Salem_Levy The_Tea_Party Spilophora_bifasciata Tabacal_Agroindustria Selección_de_futbol_de_Bahrein Síndrome_de_Claude_Bernard_Horner Tagelus_dombeii Sciurus_griseus Scherzo_de_Chopin Thuillières The_life_of_mammals SinoSat_3 Santa_Maria_blanca Saudi_Hawks Teclas_de_funcion Siegfriedia Sátántangó Théligny Sugar_(interfaz_grafica_de_usuario) Sector_eléctrico_en_Republica_Dominicana Sobrecastiello Sistema_de_Luces_de_la_FIA Santarcangelo_di_romagna Sedum_thartii Soutiers San_Licer Saint_Victor_de_Morestel Sarcolophium Solon_(Iowa) Sierra_de_los_Brazos Seleccion_de_baloncesto_de_Polonia Saprolegnia Schreckhorn Test_de_CI Thesprotia_infumata Sor_Josefa_de_los_Dolores_Pena_y_Lillo_Barbosa Sistema_de_gestión_de_bases_de_datos_relacionales Spiraea_rhodoclada Telefónica_Móviles_España_S._A. TDES Sillago_robusta Strophanthus_glaber Salsa_de_queso Stenia Teriodonto

html map