Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Batalla_de_Lérida_(1642) Broche_de_Tara Basilica_Menor_de_Nuestra_Senora_de_la_Candelaria Camptophytum Cambios_internos Beringen_Football_Club Bobadilla_del_Campo_(Valladolid) Beuzeville_la_bastille Barroco Carabo_comun Boeing_Model_C Béthemont-la-Foret Bohringer Carles_Moyà Campeonato_Mundial_de_Esgrima_de_1925 Carlos_francisco_de_croix Caracteres_morfológicos_de_los_hongos Barrio_Primero_de_Mayo Caxamarca_sanchezii Carlos_III_de_Monaco Chanée Bandera_de_Caldas Bagá_(Barcelona) Característica_de_Euler Carpintero_ondoso Campeonato_de_italia_de_waterpolo_femenino BWV_1060 Banco_Nacional_de_la_Republica_de_Belarús Carlo_Ancelotti Carden-Lloyd Best_Prom_Ever Centenario_del_descubrimiento_de_America Batalla_de_Écija Braux Callejon_Knockturn Carnegiella_strigata Canet Centros_I+D+I_Fiat_Group_Automobiles Balthazar_de_Beaujoyeulx Casa_de_la_marquesa_de_uluapa Canastero_de_Cipó Bridport_(Dorset) Biri_Kan Bad_Tolz_Wolfratshausen Batesville Cerbero_(desambiguacion) Casas_Grandes_(yacimiento_arqueológico) Centaurea_rivularis Banco_central_del_ecuador Capilla_abierta Cantar_de_la_campana_de_Huesca Ban_lâm-gu Carrizo Carboximetilcisteina Casa_Central_de_la_Pontificia_Universidad_Católica_de_Valparaíso

html map